Guide: Sådan vælger du det rigtige ølglas

Du kan drikke øl af alle former for glas, men smagsoplevelsen og følelsen bliver bedre, hvis du drikker den af et ølglas, som udelukkende er beregnet til øl. Herunder kan du læse mere om, hvordan du vælger det rigtige ølglas.

Når du skal købe et ølglas, skal du vælge en type, som matcher din individuelle smag. Det kan være, at du allerede har nogle glas, som dine nye ølglas gerne må matche. I så fald kan du med fordel købe nogle, der passer sammen i stilen.

Hvilket ølglas skal jeg vælge?

Der findes et ølglas til langt de fleste former for øl – også de mere eksotiske special øl, som du kun drikker ved særlige anledninger. I de følgende afsnit kan du læse mere om de forskellige typer af glas, du kan vælge imellem.

Ølglas til mørke øl

En stærk eller mørk øl smager bedst, hvis du ikke serverer den helt kold. Den skal typisk have en temperatur på mellem 12-14 grader, og her egner dét, der kaldes for et snifterglas, sig bedst. Det er et glas, som minder om et cognacglas, men forskellen er, at det er større.

Denne form gør, at skum og aroma blive i glasset, så du får mere ud af smagen. Du skal af samme årsag ikke fylde glasset helt, da der skal være mulighed for at slynge øllet rundt, så smagen bliver frigjort.

Ølglas til lyse øl

Et pilsnerglas er det oplagte glas til en lys og let øl. Det har en trompetform, hvor det er bredt foroven og smalt forneden. På den måde minder det en smule om champagneglasset. Åbningens størrelse gør, at øllet landet bagerst på tungen, så du kan smage bitterheden.

Ølglas til hvedeøl og skummende øl

Hvis du skal drikke øl brygget på hvede, er det en god idé at vælge et hvedeglas. Det er enten et ølglas på en fod eller med en kraftig bund, der gør, at du ikke kommer til at varme øllet, når du har glasset i hånden.

Hvedeøl skal helst nydes iskoldt, og her får du mest ud af øllen, hvis den serveres i det rigtige glas. En hvedeøl skal være perlende, velduftende og have vedvarende skum, og her egner et højt og slankt glas, som udvides opad, sig godt.

Ølglas til hjemmebaren

Hvis du har en hjemmebar, bør du vælge et ølkrus for at sætte den helt rigtige stemning. Hvis du hellere vil have et glas, kan du vælge et pintglas, som er perfekt, fordi det kan indeholde mere end et almindeligt glas.